Taman Negara

Taman Negara is vermoedelijk de oudste jungle ter wereld en is te vinden in Maleisië. Tijdens mijn trip door Maleisië ben ik ook een paar dagen in dit bijzondere natuurgebied geweest.

 

 

Taman Negara
Taman Negara ligt in de provincies Pahang, Kelantan en Terengganu. Het wordt vaak ook het groene hart van Maleisië genoemd en is vermoedelijk al zeker 130 miljoen jaar oud en heeft een oppervlakte van 4343 vierkante kilometer. Letterlijk betekent Taman Negara ‘Nationaal Park’ en het wordt beschermd om de natuur er zo goed mogelijk te behouden. Het is een primair regenwoud en er wordt niet of nauwelijks gekapt. Er leven ontzettend veel diersoorten in de jungle van Maleisië, zoals tijgers, olifanten, neushoorns, apen, varanen, talloze vogelsoorten en nog meer reptielen en insecten. En natuurlijk zul je er ook muggen en bloedzuigers zien, die in grote getallen aanwezig zijn. De kans op de grote dieren is erg klein. Dit omdat het natuurgebied ontzettend groot is en de dieren weinig zin hebben om de toeristen op te zoeken. Wil je echt dieren spotten, dan zul je een echte jungletrekking moeten maken van minstens een week en de echte diepe jungle ingaan. In het gebied vind je ook veel rivieren, waarop je mooie boottochten kunt maken. Daarnaast leven er in de jungle ontzettend veel planten en bomensoorten. Tevens leven de originele bewoners van Maleisië in het oerwoud: de Orang Asli.

Hoe kom je er?
De toeristen komen eigenlijk allemaal samen in Kuala Tahan, een klein dorpje in de jungle met hotels en enkele eetgelegenheden. Vanuit deze plek vinden er diverse excursies plaats en er zijn professionele gidsen die je door de jungle loodsen (zonder gids is het verboden er rond te lopen!). Je kunt in Kuala Tahan komen via een boot over de rivier. Deze tocht duurt ongeveer drie uur en onderweg kun je al de pracht van de jungle zien. Let op: de bootjes zijn klein en van hout, wat betekent dat je snel heel erg stijf wordt. Je kunt er ook via de weg komen. Vanaf Kuala Lumpur is dit ongeveer vijf uur rijden. Bij de hotels zijn parkeerplaatsen.

ecf01571498ddf3dac98a09806eb410a_medium.
Kuala Tahan
In Kuala Tahan kun je de nodige informatie krijgen over het natuurgebied, een gids regelen, uit eten gaan en overnachten. Er zijn restaurants in de vorm van drijvende restaurants. Het is altijd onduidelijk aan welke kant van de rivier ze liggen. Dit is immers afhankelijk van de regenval. Met bootjes kun je naar de overkant gaan, hier betaal je zo’n 2 ringgit voor, wat ongeveer 50 cent is. Het eten bij de restaurants is prima, maar wel wat simpel. Het eten is er erg goedkoop, doorgaans rond de 10 tot 15 Ringgit per maaltijd, dus zo’n 2 tot 3 euro. Vanwege de vele moslims is er vrijwel geen bier te krijgen hier. Als je uit eten gaat, houd dan rekening met beestjes. Je zit op een verlichtte boot bij ondiep water en zodra het schemer wordt zul je dus last krijgen van vliegen en muggen tijdens het eten. Ook in je hotelkamer kun je last van beestjes hebben. Dit is niet tegen te gaan, aangezien je in de jungle zit. De kans dat er een tjiktak in je slaapkamer zit is erg groot. Dit is een kleine soort gecko, die ook vaak huis-gecko wordt genoemd. In Maleisië laten ze deze dieren in huizen en hotels zitten, want ze eten ongedierte op zoals muggen, mieren en vliegen. Ik had dit diertje ook in mijn hotelkamer. Ze maken een tikkend geluid (daar komt de naam tjiktak ook vandaan), dit is even wennen, maar niets om je zorgen om te maken. Ik vond het wel leuke beestjes en heb er totaal geen last van gehad.

Activiteiten in Taman Negara
Er zijn talloze activiteiten in Taman Negara te doen. Deze moet je doorgaans met een gids doen. Om op de plekken te komen, gebruik je een bootje. Je betaalt doorgaans per groep. Dus hoe groter de groep, hoe goedkoper de activiteiten zijn. Maar wees niet bang: zelfs als je alleen met de gids op pad gaat, is het slechts 50 ringgit, wat zo’n 10 euro is.
8877ac58f074d0924706adc411c24d96_medium.
Jungle walk
Natuurlijk één van de dingen die je gedaan moet hebben in de jungle: een jungle walk. Er zijn verschillende routes die je kunt maken samen met de gids. Je wijkt hierbij niet af van het pad, maar kunt wel ontzettend veel zien. De gids zal je vertellen over de flora en fauna en de geluiden die je hoort. Behalve de normale jungle walk, kun je ook kiezen voor een night jungle walk. Zodra het donker wordt ga je met de gids op pad, op zoek naar insecten en reptielen. Ik heb overdag meerdere wandelingen gemaakt en ’s avonds één. Vooral de avondwandeling was erg indrukkwekkend. De gids vertelde dat de kans niet groot is dat je daadwerkelijk iets ziet. Ik heb echter ontzettend veel gezien, zoals een slang, een bidsprinkhaan, verschillende spinnen, schorpioenen en wandelende takken. Het is heel apart om in het donker te lopen. Heel machtig, al die geluiden die je hoort. Je wordt er echt één met de natuur.

Canopy Walk
In de jungle is een speciale Canopy Walk. De Canopy Walk is een touwbrug, zo’n 50 meter bovenin de bomen van de jungle. Je kunt hier overheen wandelen en de jungle op een hele nieuwe manier ontdekken. Een zeer leuke ervaring, maar niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Echt veel zie je trouwens niet. Ik had gehoopt wat speciale vogels tegen te komen, maar dat viel me een beetje tegen. Je kunt wel ver kijken en dat heeft wel iets. De touwbrug is heel erg sterk, dus er is niets om bang voor te zijn. Het is vooral heel gaaf om te doen.

Orang Asli Dorp
De Orang Asli zijn de originele bewoners van het land en ze leven in de jungle. Je kunt één van de dorpen bezoeken en een indruk krijgen hoe deze mensen leven. Je ziet hoe ze blaaspijpen maken van takken uit de natuur en hoe ze vuur maken. Dit was een zeer interessant uitje, maar ik had er ook een dubbel gevoel bij. Deze mensen wekten namelijk de indruk dat ze ’s avonds in hun auto stapten om weer naar huis te gaan. De meeste Orang Asli kun je namelijk niet bezoeken. Daarnaast zijn de Orang Asli dorpen nooit op één plek en blijven de mensen verhuizen.

Rapid Shooting
Met een bootje kun je Rapid Shooting doen. Zorg er maar voor dat je camera in een waterdichte zak zit. Je gaat dan namelijk door de stroomversnellingen heen en wordt werkelijk zeiknat. Je krijgt echt gigantische plenzen water over je heen. Het was echt een hele leuke ervaring en iedereen had de grootste schik als er weer een grote plens water over hen heen kwam. Dit was trouwens vrij ongevaarlijk en niet te vergelijken met bijvoorbeeld wildwatervaren.

Observatie torens
Er zijn verschillende observatie torens in de jungle. Je kunt van hieruit ’s avonds kijken op drinkplaatsen van de dieren in de jungle. Het is mogelijk om er even te kijken, of een gehele nacht. Ik ben er zelf alleen even geweest tijdens de avondwandeling en helaas geen dieren gezien. Het schijnt dat je ze het beste kunt zien als je een hele nacht blijft, omdat de dieren een soort schema hebben waarbij ze gebruik maken van de drinkplaats. In een nacht kun je dus heel veel zien.

Gua Tellinga grot
De Gua Tellinga grot is een grot waar een grote kolonie vleermuizen leeft. Behalve vleermuizen zijn er ook insecten en veel kikkersoorten. Om de grot in te gaan zul je door nauwe gangetjes moeten, door de vleermuizenpoep en veel klimmen. Het leek me geweldig om dit te doen, maar omdat ik bang was voor paniekaanvallen (die ik wel eens heb), toch besloten niet te doen. Je kunt immers geen kant op als je in een nauwe grot zit. Groepsgenoten van me hebben dit wel gedaan en voor sommigen was het hét hoogtepunt van de vakantie. Iets wat ik me goed kan voorstellen.

Prijzen
De prijzen in Taman Negara zijn redelijk. Voor de meeste excursies betaal je ongeveer 50 Ringgit, dus zo’n 10 euro. Dit is doorgaans voor een hele groep, dus als je met een stuk of 8 mensen gaat, vallen de kosten reuze mee. Om met de boot naar de overkant van de rivier te gaan bij het dorp betaal je 1 Ringgit, wat ongeveer 20 cent is. De hotels zijn ook niet al te duur. Het hotel waar ik zat is tussen de 240 en 350 Ringgit per nacht, omgerekend dus 47 en 69 euro. Het eten bij de restaurants kost ook niet zo veel, omgerekend ongeveer 2 á 3 euro per gerecht. Uiteraard ben je wel heel beperkt in de keuze van hotels en restaurants, maar je zit natuurlijk ook midden in de jungle. Dus heel vreemd is dat niet. Je kunt overigens ook speciale pakketten nemen vanuit Kuala Lumpur en Singapore naar Taman Negara. Je gaat er dan heen, hebt twee overnachtingen en verschillende activiteiten. Prijzen hiervan zitten tussen de 350 en 550 Ringgit, afhankelijk van het pakket. Dit is omgerekend tussen de 70 en 110 euro.

Mijn mening
Ik ben drie weken in Maleisië geweest, maar het echte hoogtepunt was voor mij toch wel Taman Negara. Het is geweldig om in de jungle te lopen of varen en te genieten van alles wat je ziet en hoort. De boottocht naar de jungle was wat lang en vermoeiend, maar onderweg zie je genoeg, zoals waterbuffels en diverse vogelsoorten. Ook in de jungle zelf heb ik me ontzettend vermaakt. De verschillende boottochten waren verbluffend mooi en de ervaringen die ik heb opgedaan zijn werkelijk niet te beschrijven. De plekken waar je komt zijn wellicht wat toeristisch, dus veel kans op dieren heb je niet. Al viel zelfs dat me reuze mee. Bij ons hotel zat een slang die een kikker te pakken had en vooral tijdens de avondwandeling heb ik ontzettend veel dieren gezien. Die avondwandeling was overigens toch wel hét hoogtepunt van mijn hele vakantie. Ik heb een privé gids gehad, omdat niemand uit de groep de tocht wilde maken. De gids nam echt de tijd voor me en was een hele lieve man met vreselijk veel ervaring en kennis. Iemand waarbij je je echt op je gemak voelt, zelfs in het donker in de jungle. Taman Negara is echt geweldig. Een prachtig stuk natuurgebied, waar vrijwel geen mensenhanden iets mee hebben gedaan. Bomen worden niet gekapt of gepland, dus het is echt een wildernis. De geluiden in het oerwoud zijn al geweldig. Overdag de vele vogels en apen die je hoort en ’s avonds alle insecten en kikkers. De tijd in Taman Negara had wel wat langer mogen duren dan twee nachten. Ik vond het geweldig en baalde er echt van dat we weer weg gingen.

Het enige nadeel is wellicht dat er veel muggen en bloedzuigers zijn. Gelukkig bloedt een beet van een bloedzuiger alleen heel veel, maar heb je er verder totaal geen last van. De muggen waren wel vervelend en zelfs met veel DEET op, zit je onder de muggenbulten (vooral ik, want ik word sowieso al vaak gestoken). Een voordeel aan de muggen in Taman Negara is gelukkig dat ze geen malaria bij zich hebben en dat je dus niet bang hoeft te zijn voor enge ziektes. De twee nadelen vallen dus eigenlijk ook wel mee. En de muggen en bloedzuigers horen natuurlijk bij de jungle. Ik geef dit natuurgebied 5 sterren. Mensen die dol zijn op natuur moeten hier echt een keer heen. Je zult je ogen uitkijken.

61

1 Comments

Mirbenik

Monday, March 9, 2020 Reply

Lijkt me de moeite waard te bezoeken!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website