Swaziland, een klein koninkrijk in Afrika

Swaziland is een klein koninkrijk dat volledig omgeven wordt door Zuid Afrika. De Swazi, zoals de bevolking genoemd wordt, bestaan uit verschillende clans, soortgelijk aan de Schotten.

Swaziland heeft een grote verscheidenheid aan landschappen voor een klein landje. Een groot deel bestaat uit bergachtig terrein met rivieren, watervallen en kloven. Verder zijn er weelderige en vruchtbare valleien en typische Afrikaanse bush.

1c8ff302b3d44e9766749a7c90368fef_medium.
 

Geschiedenis van Swaziland


In de vijftiende en zestiende eeuw, migreerden er Afrikanen van Nguni afstamming vanuit Centraal Afrika naar het zuiden. Rond het midden van de achttiende eeuw vestigden sommigen van hen in het gebied dat nu het zuiden van Swaziland is. Deze mensen, de Nkosi Dlamini, werden bekend als de Swazi’s. Zelfs vandaag de dag worden deze twee namen nog steeds gebruikt. Nkosi betekent koning en Dlamini is de achternaam van de koninklijke familie. De koninklijke lijn van de Dlamini dateert terug tot ongeveer 1550. In 1879 ontmantelden de Britten het Zulu-koninkrijk en om de onafhankelijkheid van de Swazi’s te verzekeren, gaf de koning de Britten graasrechten en mijn- en handelsconcessies. Dit trok opportunisten en onscrupuleuze agenten aan en resulteerde ironisch genoeg in het verlies van territoriale onafhankelijkheid toen de concessies omgezet werden in eigendom van het land in de Landverdeling van 1907. Swaziland bleef een protectoraat van Engeland tot de onafhankelijkheid in 1968. Het werd toen eerst geregeerd door koningin Gwamile, als regent en toen door koning Sobhuza II. Het was een tijd van stabiliteit en snelle economische groei. Na de dood van Sobhuza in 1982 werd koningin Dzeliwe regent tot koning Mswati III de troon besteeg in 1986 op de leeftijd van 18 jaar.
ba9fabeebbf40adbe03144fa775d73eb_medium.
 

Keuze van de koning


De troonopvolger wordt gekozen op basis van de status van zijn moeder. Een koningin-moeder wordt geselecteerd door de Koninklijke Raad, na de dood van de oude koning, gebaseerd op haar hoge status. De koning is altijd een Dlamini en trouwt nooit met iemand van dezelfde clan, dus is de koningin-moeder nooit een Dlamini. De toekomstige koning moet haar enige zoon zijn en hij moet nog ongetrouwd zijn. Er wordt van hem verwacht dat hij echtgenotes uit de verschillende clans kiest om zo de nationale eenheid te verzekeren. De macht ligt bij de koning, Ngwenyama (de leeuw) en de koningin-moeder, Ndlovukazi (de vrouwelijke olifant).

4910ee14312662b5a3a88bef7bd3336d_medium.

De regio’s van Swaziland


Swaziland is verdeeld in vier regio’s. In het noordwestelijke deel van het land ligt de Hhohho regio. De hoofdstad van Swaziland, Mbabane, ligt in deze regio. De tweede grootste plaats in deze regio is Piggs Peak. Het plaatsje is genoemd naar William Pigg, die een goudader ontdekte in dit gebied. Goud werd hier gedolven tussen 1882 en 1954. Tegenwoordig is bosbouw de hoofdindustrie en het toerisme is ook erg gegroeid. In het centrale gedeelte vind je de Manzini regio. Dit is het grootste industriegebied van het land. Het oostelijke deel wordt de Lubombo regio genoemd, naar de bergen die de grens vormen met Mozambique. Hier vind je de grootste concentratie natuurreservaten. Het heeft ook grote suikerplantages. Tot slot loopt de Shiselweni regio, waar vooral landbouw plaatsvindt, langs de zuidkant van Swaziland.
eb9449e0db3352656019566d706405e1_medium.
 

Algemene informatie


Het klimaat is gematigd tot subtropisch. In het hoogveld heb je warme zomers en koele winters, terwijl het midden- en laagveld hete, vochtige zomers en milde winters hebben. De hoogte in Swaziland varieert van 1800 meter boven de zeespiegel in het westen, tot 400 meter boven de zeespiegel in het oosten. Swaziland is slechts 17.000 vierkante kilometer groot. De officiële talen zijn siSwati en Engels.
 
Deze tekst is geschikt om te gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt.
labels/tags: Swaziland Afrika

 

186

0 Comments

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website