Suriname: vogelavontuur in Bigi Pan

c34b8c7a7b13bf6edd15d328ac342607_medium.Op zoek naar de rode ibis

Enkele jaren geleden was ik op bezoek in Suriname. Zoals een goed toerist betaamt, heb ik mij direct bij een plaatselijk reisbureau ingeschreven voor een aantal excursies, om toch zoveel mogelijk van het land te zien, in de korte tijd die ik er mocht doorbrengen.

Het westen van Suriname

Nu wilde ik heel graag naar het westelijk deel van het land, omdat ik (nog thuis) uitgebreid had gelezen over het natuurgebied Bigi Pan, dat één van ’s werelds belangrijkste broedplaatsen is van de rode ibis. Hoewel ik geen groot vogelkenner ben, leek het mij heel interessant om zwermen rode ibissen in hun natuurlijke omgeving te zien. Zo stond dat namelijk in de gelezen brochures en folders. Uiteindelijk kreeg ik ook mijn reisgenoten zo ver, dus het avontuur naar Bigi Pan, met een overnachting in Nieuw-Nickerie, kon beginnen!

Nieuw-Nickerie, Suriname

Nieuw-Nickerie is de hoofdstad van het district Nickerie en qua grootte de tweede stad van het land.

Nieuw-Nickerie ligt 237 km westelijk van de hoofdstad Paramaribo. Dit houdt in, dat je een dagreis per auto over een soms matige tweebaansweg nodig hebt om er te komen. De reis gaat, na Paramaribo, door de districten Saramacca, Coronie en Nickerie.

District Nickerie, Suriname

Het district Nickerie ligt in het noordwesten van Suriname. Het wordt in het noorden begrensd door de Atlantische Oceaan, aan de oostkant ligt het district Coronie, aan de zuidkant het district Sipaliwini en in het westen de rivier de Corantijn, tevens de grens met (voormalig Brits) Gyuana.

In vergelijking met de rest van het land, heeft Nieuw-Nickerie een a-typisch landschap. In het verleden zijn hier (door de Nederlanders) veel polders aangelegd en is het bos gekapt. Het district wordt nu gekenmerkt door grootschalige beoefening van landbouw.

Rijstvelden

Wat je ziet, zijn weids uitgestrekte rijstvelden, zover je kunt kijken. Toegegeven, hier en daar vind je nog een kleine bananenplantage, maar dus vooral veel rijstvelden.

Bananenplantage

Het is of je in een tropische versie van de Flevopolder staat! De meeste rijstvelden zijn trouwens in het bezit van slechts enkele grote bedrijven c.q. rijke families.

Oogsttijd

Waarom vertel ik over de rijstvelden? Omdat dat alles te maken heeft met de staat waarin mijn einddoel, het natuurgebied Bigi Pan, verkeert en nog door bedreigd wordt.

Bigi Pan in Nickerie, Suriname

In het noordelijk kustgebied van de districten Nickerie en Coronie, aan de Atlantische Oceaan, ligt het natuurgebied Bigi Pan. Het is een grote lagune met brak water in een van oorsprong groot, moerasachtig gebied, waarin vooral veel mangrovebomen groeien. Het is tevens één van de belangrijkste broedplaatsen in de regio en misschien wel in de wereld voor een groot aantal, al dan niet zeldzame, kust- en trekvogels.

Vogels in Bigi Pan

Door de overvloed aan vis (veel tilapia), kleine slangen, hagedissen, leguanen, insecten en spinnen (om maar iets te noemen) is er voedsel genoeg om allerlei soorten vogels, maar ook apen, anaconda’s en kaaimannen, naar dit gebied te lokken.

Links: er wordt hier veel gevist op tilapia.

Behalve bij vogelkenners, is dit gebied trouwens ook heel populair bij liefhebbers van de hengelsport.

Inmiddels hebben vogelkenners al 122 soorten kustvogels herkend, waarvan er zo’n 72 soorten het hele jaar door in Bigi Pan blijven.

De bekendste en belangrijkste vogels, die je er kunt zien zijn rode ibissen, visarenden, verschillende soorten buizerds, moerasreigers, ani’s, spechten en sterns.

De boottocht naar Bigi Pan

Ons avontuur begon in een soort korjaal (smalle boot), waarin we eerst een stukje op de rivier de Nickerie langs de mangroven voeren. Toen moest de boot over een sleephelling worden getild om naar het Jamaerkanaal te komen. Bij vloed is dit een fluitje van een cent, maar bij eb een flinke klus; gelukkig zaten er een aantal sterke mannen in onze boot om de gids te helpen.

Rechtzetten van de boot bij de sleephelling

Vervolgens gleden we door het spiegelgladde Jamaerkanaal. Dit kanaal is enkele kilometers lang, aan beide zijden vol mangroven en vrij smal. Toch was hier al veel te zien aan vogels, hier en daar een aap of papegaai in de bomen, of een kleine kaaiman vlak naast de boot.

Kaaiman

De gidsen op deze tochten doen deze trip vrijwel elke dag; zij zien de vogels snel en noemen ook de naam van de soort. We lieten ons op onze trip dan ook gehoorzaam sturen: “Aan de linkerkant vogeltje X, nu snel, aan de rechterkant vogeltje Y! Maar als u nu gelijk naar voren kijkt, kunt u nog net de staart zien van ….” Zo ging het maar door. Toen we uiteindelijk bij de grote plas, die Surinamers Bigi Pan noemen, aankwamen, waren we al lichtelijk draaierig van zoveel gevederde vrienden!

Uniek karakter van Bigi Pan

Het bijzondere aan Bigi Pan is, dat het een zogenaamd estuarium is, een half-ingesloten gebied dat onder invloed van de getijdenwerking (eb en vloed) staat en waar menging van zout water (afkomstig van de Atlantische Oceaan) met zoet water (afkomstig van het land) plaatsvindt.

Bigi Pan met 'horeca'-gelegenheid

Voor het behoud van een estuarium zijn twee zaken dan ook zeer belangrijk:

  • De getijdenwerking moet ongestoord kunnen plaatsvinden, en
  • Er moet voldoende zoetwater van het land naar het gebied toe kunnen stromen.

Bedreigingen van Bigi Pan

Nu kom ik even terug op de rijstvelden. De grootste bedreigingen voor het natuurlijk evenwicht in het Bigi Pan gebied zijn:

  • Illegale uitbreiding van die rijstvelden
  • Verandering in het zoutgehalte als gevolg van irrigatie
  • Gebruik van pesticiden en meststoffen
  • Ongecontroleerde jacht.

De rijstteelt heeft al voor een versnelde verzilting van de bodem gezorgd. Door irrigatie en verbruik wordt het zoete grondwater uit de kuststreek weggetrokken, waardoor steeds meer zout water uit de Atlantische Oceaan het land in kan trekken. De verzilte grond verliest zijn huidige begroeiing en is niet langer geschikt voor de verbouw van veel landbouwproducten.

De rode ibis

4be538800010874fa6b863d0ac06dc4e.jpgEen gevolg van natuurlijke verzilting is dit spookachtige bos. Voor ons een bizar gezicht, maar voor veel vogels, waaronder de rode ibissen, een ideale broedplaats.

We hadden onderweg al heel veel vogels in alle soorten en maten gezien, maar nu zou het dan toch gebeuren, het hoogtepunt van de trip!

Ik had me zwermen felrode vogels voorgesteld, zoals je wel eens in natuurfilms over bijvoorbeeld kolonies flamingo’s ziet. Maar niets daarvan! Geen ibis te vinden!

Uit pure armoede voer onze gids de hele plas nog eens rond; je moet je klanten tenslotte wel waar geven voor hun geld. Nou dat kregen we, weer een uur over de plas glijden, terwijl het eigenlijk lunchtijd was en onze magen begonnen te knorren. Onvermurwbaar stuurde de gids ons bootje rond, op zoek naar de rode ibis.

En uiteindelijk, na bijna tweeënhalf uur gevaren te hebben, jawel! Heel in de verte, zagen we een paar rode stipjes.

Met een goede telelens kreeg je er zelfs een glimp van op de foto! Trots en breed lachend, alsof het zijn kinderen betrof, wees de gids ons op al dat schoons.

Zoekplaatje! Links van het midden drie rode ibissen.

Toen we eindelijk, na ruim drie uur varen en dik na lunchtijd, weer terug aan land kwamen, had ik toch wel een beetje het ‘is dit alles’-gevoel. Òf de folders waren, op zijn zachts gezegd, niet geheel naar waarheid opgesteld, òf het was het verkeerde seizoen om rode ibissen te spotten. Het werd onze reisanekdote: naar de andere kant van een land rijden, ruim drie uur varen om, in de verte, drie rode stipjes te zien; hoe gek is een toerist?

En toen …

Terug in Nederland, was ik een paar maanden later een dagje in Diergaarde Blijdorp, in Rotterdam. Wat schetste mijn verbazing? Een volière vol rode ibissen, op een metertje of twee afstand! Daar hadden we in Suriname dus al die tijd voor in dat bootje gezeten …

Diergaarde Blijdorp, Rotterdam.

 

ASMAY.

© 2012 Foto's: Asmay.

 

Zie ook:

Suriname-Galibi-en-het-indianendorp-Christiaankondre

Suriname-Galibi-en-de-zeeschildpad

Suriname-wordt-Fort-Zeelandia-Paramaribo-een-themapark?

Dagje-uit-Diergaarde-Blijdorp-in-Rotterdam

Frans-Guyana-de-gevangenis-van-Papillon-in-Saint-Laurent

Of lees verder via:

https://tallsay.com/asmay of

https://asmay.wordpress.com/ of

https://tallsay.com/asmaysrecepten of

https://asmaysrecepten.wordpress.com/

223

6 Comments

Robin93

Thursday, April 4, 2019 Reply

Mooie trip. Bizar gebied die Bigi Pan!

ZiaRia

Thursday, April 4, 2019 Reply

Je hebt er in ieder geval nog een leuk verhaal aan overgehouden!

Oxalis

Thursday, April 4, 2019 Reply

Bijzonder gebied, dit verdronken bos. Wat de rode ibis betreft, het waren er misschien niet veel, maar wel gespot in het wild.

Leonardo

Thursday, April 4, 2019 Reply

Leuke reportage. Vooral de laatste opmerkingen over die ibissen kon ik waarderen...

Asmay

Thursday, April 4, 2019 Reply

Wat ik mij heb laten vertellen, kun je die in Suriname vrijwel alleen tegenkomen in Bigi Pan. En dan na een aantal uren varen ...

Zeewoldenaar

Thursday, April 4, 2019 Reply

Heel mooi geschreven, ben zelf 2 maal in Suriname geweest voor mijn werk, dit land is zo verschrikkelijk mooi. Helaas heb ik de rode Ibis niet gezien.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website