Suriname: Galibi en de zeeschildpad

Eén van de mooiste en, qua natuur, meest bijzondere gebieden in Suriname is toch wel het Galibi natuurreservaat.

De stranden van Galibi behoren tot het handjevol, waarop een aantal grote (en helaas met uitsterven bedreigde) zeeschildpadden hun eieren nog komen leggen.

Natuurreservaat Galibi

Het natuurreservaat Galibi ligt in het noordoosten van Suriname. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Atlantische Oceaan en in het oosten door de rivier de Marowijne. Door de botsing van zout en zoet water is in dit gebied een aparte biologische samenstelling ontstaan, waardoor de flora en (zee-) fauna een uniek karakter bezitten.

Broedstranden van de zeeschildpad

Op de ongerepte stranden van Galibi, genaamd Babusanti en Eilanti, komen geen massa's toeristen af. Enerzijds komt dit door de afgelegen ligging van het gebied en het gebrek aan een goede infrastructuur, accommodatiemogelijkheden en overige voorzieningen. Anderzijds is dit maar goed ook, want nu kunnen de stranden voorbehouden blijven aan de vier verschillende soorten grote zeeschildpadden, die hier tussen februari en augustus hun eieren komen leggen.

Plaatselijke bevolking als behoeders

In het natuurreservaat liggen een tweetal kleine indianendorpen, Christiaankondre en Langamankondre. Waar de plaatselijke bevolking vroeger een groot deel van de schildpadeieren opgroef en als smakelijk extraatje opat, zo is nu door de nodige natuurinformatie en -voorlichting deze zelfde bevolking ingeschakeld voor de bescherming en het behoud van de bedreigde schildpadsoorten en hun eieren. De schildpadden zorgen nu op een andere manier voor inkomsten, namelijk door het aantrekken van een speciaal soort toeristen.

Enkel de zogenaamde 'eco'-toerist, die echt geïnteresseerd is in het wel en wee van deze bijzondere dieren, kan nu – onder bepaalde voorwaarden en onder begeleiding van de ervaren gidsen uit de indianendorpen – in deze periode komen kijken. Let wel: dit is altijd 's avonds laat of 's nachts varen naar de broedstranden; alleen dan komen een aantal van de vrouwtjeszeeschildpadden namelijk het land op.

De zeeschildpadden van Galibi

Lederschildpad of Aitkanti

De lederschildpad of (in het Surinaams) de Aitkanti is de grootste schildpadsoort ter wereld. Helaas is het dier tegelijkertijd ook één van de meest bedreigde zeeschildpaddensoort ter wereld. De lederschildpad kan een lengte van bijna 2,5 meter bereiken. Het dier dankt zijn naam aan de leerachtige huid, zonder uitgesproken schubben of schild. Over de rug lopen vijf richels. De huid is zwart met wit gevlekt en het dier heeft een relatief lange staart.

3817fc0e34a0d885bb2edb2bfaac5b26.jpgDe lederschildpad leeft in de tropische en subtropische zeeën over de gehele wereld, tot aan de poolwateren toe. De afstanden, die lederschildpadden kunnen overbruggen, zijn dan ook fors; zo wordt de lederschildpad gezien in onder andere Portugal, Canada en Suriname.

Het is verder een solitair levend en 'pelagisch' dier, dat wil zeggen dat deze schildpad zijn of haar hele leven zwemmend in zee doorbrengt. De vrouwtjes komen alleen aan land om eieren te leggen. In de 'legperiode' komt een vrouwtjeslederschildpad ongeveer vijf tot zeven keer, met steeds een tussenpauze van acht tot tien dagen, aan land. Per keer legt zij ongeveer 50 tot 170 eieren, waarvan 80% bevrucht  is.

Na ongeveer negen weken komen de kleine schildpadjes (juvenielen) uit de eieren. Door roofdieren (en de mens) overleeft echter maar een klein gedeelte van het broedsel: maximaal 50%, maar in de praktijk veelal minder.

Soepschildpad of Krapei

De grote zeeschildpad, die men 's nachts op de stranden van Galibi of Matapica  (ten noordoosten van Paramaribo) kan zien nestelen in de periode februari tot en met juli, is de soepschildpad of groene zeeschildpad of (in het Surinaams) de Krapei.

Deze schildpadsoort heeft een glad schild. De kop is relatief klein en aan de voorkant afgerond. Volwassen dieren kunnen zeer verschillend van kleur zijn, van bruin naar groen tot bijna zwart. De onderkant is gelig. De soepschildpad kan tussen de 85 tot 150 centimeter lang worden en komt in alle tropische zeeën voor, waar de gemiddelde temperatuur niet lager is dan 18-20 °C.  Het dier houdt zich vooral op in ondiepe wateren, langs de kustlijn, in baaien en inhammen, waar het zich tegoed doet aan de ter plaatse groeiende zeeplanten en algen.

Soepschildpadvrouwtjes zetten hun eieren om de twee of drie jaar af. Dit vindt over het algemeen plaats in twee tot vijf legsels van 50 tot 200 eieren per keer. Het dier komt bij het eieren leggen in een soort trance. Bijzonder is, dat de jonge schildpadjes pelagisch leven (blijven altijd in zee) en kleine zeediertjes eten. Wanneer zij zo'n 20 centimeter lang zijn, schakelen zij over op het vegetarische 'volwassenen'-dieet van zeeplanten en algen.

Helaas wordt de soepschildpad – de naam zegt het al – al eeuwenlang door velen als een lekkernij beschouwd, waardoor de soort met uitsterven wordt bedreigd.

Karetschildpad

De karetschildpad  heeft een gemiddelde lengte van ongeveer 90 centimeter en is een middelgrote zeeschildpad. Het dier is te herkennen aan de overlappende hoornplaten van het rugschild (zie foto links). Deze schildpadsoort komt wereldwijd voor in de zeeën rond de evenaar.

De karetschildpad voedt zich vooral met sponsdieren, maar eet zo nodig ook andere zeedieren en zeeplanten.

38498d412734be3edc87a863d8398bc3.jpgLinks: de karetschildpad in zee. 

De vrouwtjeskaretschildpadden komen alleen aan land om hun eieren  te leggen. Een legsel bestaat meestal uit 80 tot 120 eieren, waarvan maar een klein deel het uiteindelijk overleeft en tot volwassen dieren uitgroeien. De karetschildpad is inmiddels of de Rode Lijst van de IUCN geplaatst; in hun voortbestaan worden deze dieren inmiddels zo ernstig bedreigd, dat men de situatie kritiek noemt. Dit komt onder andere door de teruglopende aantallen sponsdieren, waardoor de karetschildpad met voedseltekorten te maken heeft. Daarnaast zijn de karetschildpadbroedsels erg gevoelig voor bepaalde parasieten.

Dwergschildpad of Warana

De dwergschildpad is, met een lengte van ongeveer 70 centimeter, een kleinste zeeschildpadsoort, die in Galibi komt broeden. De schildkleur is over het algemeen groen, waarbij de onderkant lichter is. De dwergschildpad komt wereldwijd voor in de zeeën rond de evenaar. De dwergschildpad leeft vooral van kleine zeedieren zoals kreeftjes, garnalen en kleine krabben. Opmerkelijk van deze soort is, dat de vrouwtjes vaak in grote groepen aan land komen om hun eieren af te zetten.

Over het algemeen maakt het vrouwtje twee tot drie nesten per jaar en legt daarin 100 tot 120 eieren. Tot op heden is deze schildpadsoort nog niet in zijn bestaan bedreigd, maar toch (onder andere door toedoen van de mens) gaat het aantal dieren achteruit.

Tot slot

Je moet er wat voor overhebben om op de juiste tijd en de juiste plaats één van deze schildpaddensoorten eieren te kunnen zien leggen, maar dan ben je in ieder geval wel getuige geweest van een hele bijzondere gebeurtenis.

 

ASMAY. 

© 2012 Foto's: Asmay, Office.microsoft.com en Wikimedia Commons.

 

Zie ook:

Suriname-Galibi-en-het-indianendorp-Christiaankondre

Suriname-vogelavontuur-in-Bigi-Pan 

Dolfijnen-als-mijnenjagers-in-de-Zwarte-Zee

Tenerife-orka-Morgan-blijkt-doof

Over-ijsberen-in-het-wild-en-in-de-dierentuin

5658eb678458a0bba6a60e647edab702_1394266Of lees verder via:

https://tallsay.com/asmay of

https://asmay.wordpress.com/ of

https://tallsay.com/asmaysrecepten of

https://asmaysrecepten.wordpress.com/

248

3 Comments

ZiaRia

Thursday, April 4, 2019 Reply

Mooi, dat de jagers van vroeger de reisleiders van nu zijn geworden. Alles om deze schildpadden en hun eieren te beschermen.

Robin93

Thursday, April 4, 2019 Reply

Met toeristen naar de legstranden is verre van ideaal, maar het zal een compromis zijn; alles beter dan het rapen van de eieren.

Oxalis

Thursday, April 4, 2019 Reply

Goed, dat men in deze streek inziet hoe belangrijk natuurbehoud is.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website