Post versturen van en naar Curaçao.

6ad57903a20b718c685b6060029b814e_medium.

Een kaartje of een persoonlijke brief ontvangen is altijd erg gezellig. Natuurlijk is er altijd wel post waar je nou niet bepaald op zit te wachten maar goed even daar gelaten. Met de komst van internet en dus ook email is het ontvangen en versturen van post via de lucht, het land en de zee een klein beetje overbodig geworden. Bijna alle in- en uitgaande stukken worden via email verstuurd. Erg makkelijk natuurlijk maar hierdoor zijn er veel banen  zoals postbezorgers, enz. verloren gegaan. Daarnaast word het steeds moeilijker om een persoonlijke brief of een kaartje te versturen. Een postkantoor en/of een brievenbus in je directe omgeving is nauwelijks meer te vinden.  Maar goed in deze review wil ik het even hebben over post ontvangen en versturen m.b.t  Curaçao. Even voor de duidelijkheid NIET via de email.

Voordat ik op Curaçao kwam wonen hoorde ik altijd negatieve verhalen over het bezorgen van de post. Wij wonen in het westen van Curaçao. Een gedeelte van Curaçao dat niet echt dicht bevolkt is. Je zou zomaar kunnen vergeten om er de post rond te brengen. Nou mijn ervaring is compleet anders. Als ons adres goed vermeld staat op de brief of het kaartje komt de post perfect aan. Een brief of een kaartje doet er ongeveer 1 week tot 10 dagen over om vanuit Nederland naar Curaçao te komen. Dat is tenminste mijn ervaring.

Met uitzondering van de maand December. Dan kan de periode waarin je post aankomt wel eens vertraagd zijn omdat er dan erg veel post word verzonden vanuit Curaçao. December is tenslotte een feestmaand.

En hoe verstuur je post vanuit Curaçao.

De eerste keer dat ik een brief moest versturen was dat natuurlijk heel spannend. Zou hij wel op tijd aankomen of zou hij überhaupt wel aankomen. Ik haalde een postzegel bij boekhandel Bruna in Zuikertuin en vroeg daar advies. Zij adviseerde om mijn brief te posten tegenover lunchroom delifrance in Zuikertuin. Zo gezegd zo gedaan en tot mijn verbazing was mijn brief zelfs binnen 1 week in Nederland. Vanaf die tijd gaat mijn post dus altijd via die brievenbus.

57a116d371d2340d256db6faf212dd5f_medium.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden om vanuit Curaçao je post te versturen.

Via het postkantoor in Punda, Otrobanda, Hato (vliegveld),WTC of Groot Kwartier aan de Schottegatweg (Ringweg). Deze postkantoren zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag open tot ongeveer 17.00 uur. De postkantoren : Groot Kwartier en vliegveld Hato zijn ook op zaterdag geopend.

Logeer je in een hotel dan zie je vaak dat je via de receptie of het winkeltje dat gevestigd is in het hotel ook je post kunt verzenden. Maar als je de post snel wilt verzenden kun je beter naar een postkantoor gaan.

Heb je hele belangrijke post die beslist op het geadresseerde adres aan moet komen dan kun je de post het beste aangetekend versturen. Maar dit is niet anders dan in Nederland.

C-Post

C-post is een bedrijf dat de post verzorgt die verzonden word vanuit Curaçao en zij ontvangen en bezorgen ook post die aankomt op het eiland.

Soms klagen mensen dat hun post niet of erg laat aankomt en dat kan verschillende oorzaken hebben zoals:

1 : de belangrijke brief of pakje is niet aangetekend verzonden

2: Een pakketje dat vanuit Nederland naar Curaçao word verstuurd gaat langs de goedkoopste weg. Soms gaat het pakje eerst naar Engeland, dan naar Amerika enz. Onderweg kan er dan van alles misgaan.

3: De post moet langs de douane en dat kan vertraging geven.

Daarnaast heeft Curaçao een aantal ongestructureerde wijken waardoor de post vertraagd word. Denk dan aan de wijken : Wishi, Marchena en Banda Abou. Voor een postbode die hier al jaren de post rond brengt zijn deze wijken geen probleem. Maar als de vaste postbode ziek word moet de invallende postbode vaak erg lang zoeken naar het juiste adres. In het ergste geval kan hij/zij het adres niet vinden en gaat de post mee terug naar C-post.

Natuurlijk zullen bovenstaande wijken in de toekomst gestructureerd worden maar om het tot die tijd wat makkelijker te maken om op tijd je post te krijgen heeft C-Post iets bedacht.

cb2f831eac27da1df1580425dd60bdb5_medium.

C-post is met een pilot “Community Mailboxen”gestart.

De Community Mailboxen zijn als proef geplaatst in de wijken : Emmastad, Groot kwartier en Biesheuvel. De bewoners van deze wijken hebben een persoonlijke sleutel gekregen van hun eigen (genummerde) Community Mailbox. Als er post is krijgen zij dit via een email bericht te horen zodat zij hun post op kunnen halen.

Het doel van deze Community Mailboxen is dat de operationele kosten mogelijk verlaagd kunnen worden zonder dat dit banen kost. De postbodes die normaal de brieven rond brachten gaan nu de pakjes bezorgen.

Een enorme verbetering vind ik. In Nederland ken je dit systeem bijvoorbeeld bij appartementen met als uitzondering dat je geen email ontvangst als er post is.

Voor oudere mensen die geen computer hebben of slecht ter been zijn moet er nog een oplossing komen maar ook dat zal best gaan lukken. Voor elkaar de post meebrengen? Goed voor de sociale controle en je kunt gezellig even een praatje maken.

Natuurlijk geeft verandering altijd weerstand en dat is ook bij dit project aan de orde. Maar als je het systeem niet probeert kun je ook geen oordeel vellen vind ik.

Persoonlijk vind ik het een prima idee. Ik woon in Banda Abou en wat mij betreft mag hier een Community Mailbox geplaatst worden. De service van het email bericht zorgt ervoor dat ik niet voor niets naar de Community Mailbox loop en als hiermee de post veiliger bezorgd word heb ik geen bezwaar.

Laat maar komen die Community Mailboxen.

Bedankt voor het lezen!

Tot ziens

Rina Jansen

 

64

6 Comments

Candice

Thursday, April 4, 2019 Reply

Ik vind dat laatste best wel een goed idee.

Chrisrik

Thursday, April 4, 2019 Reply

Niettegenstaande de e-mails en allerlei brieven en wensen via internet, vind ik het nog steeds fijn om een brief of kaartje te ontvangen, per post. Die Community Mailboxen zijn wel een goed idee

Mereltje

Thursday, April 4, 2019 Reply

Leuk om te lezen hoe dat daar gaat, mijn zus woont in Zuid Afrika en wij versturen regelmatig kaarten en pakjes naar haar. De kaarten zijn ongeveer 3 weken onderweg en een pakketje 4 weken. Ze moet de post wel zelf gaan ophalen in de mailbox in het dichtstbijzijnde dorp, ze woont afgelegen in een natuurpark, maar komt dagelijks in het dorp om de kinderen naar school te brengen en boodschappen te doen, dus dat is geen probleem.

Leonardo

Thursday, April 4, 2019 Reply

Pluim op de hoed voor de Post in Curacao.

Oxalis

Thursday, April 4, 2019 Reply

Leuk te lezen hoe de postbezorging ergens anders verloopt. Mooie en ook handige oplossing, die Community Mailbox.

Jeanne Van Veghel

Thursday, April 4, 2019 Reply

Mijn ervaring is heel slecht met het versturen van pakjes. Ik doe het Altijd aangetekend en ze zijn binnen 1 week op Curaçao, maar dan!!! Vrijgegeven door de douane ligt het pakket nu al 10 dagen op een vervoerder te wachten die het naar min dochter brengt. Ze woont in een rustige leuke wijk, maar het duurt gemiddeld minimaal 2 weken na het vrijgeven voor iets wordt bezorgd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website