De jaarwisseling vieren op het Brionplein te Curaçao.

 

35619f98897f0ee6978d570a93ee1bc2_medium.

De jaarwisseling 2012/2013

is inmiddels voorbij en de meeste mensen slapen uit om daarna de mensen die zij tijdens de jaarwisseling nog niet gezien hebben alsnog een gelukkig 2013 te wensen. Dit jaar hebben wij de jaarwisseling gevierd in Curaçao en wel op het Brionplein. In dit artikel kun je mijn ervaring lezen over deze gebeurtenis.

Algemene informatie over het Brionplein :

Het Brionplein kun je vinden in één van de stadsdelen van Curaçao namelijk in Otrabanda. De naam Otrabanda (Papiaments) betekent letterlijk : de andere oever. Deze naam is ontstaan omdat Otrabanda (vanuit Punda gezien ) aan de overkant ligt van de Sint Annabaai. Samen met Punda vormt Otrabanda de historische binnenstad van Willemstad.

ff9412d97af02107d33a8107caee6935_medium.

Omdat in 1707 geen ruimte meer was in Punda

om nog te bouwen is men gestart met de wijk Otrabanda. In 1886 heeft men de twee stadsgedeeltes Punda en Otrabanda verbonden door middel van een houten pontonbrug (De Koningin Emmabrug). In 1974 is de Koningin Julianabrug gebouwd.

Aan de ingang van Otrabanda vind je het Brionplein. Het plein dankt zijn naam aan Admiraal Pedro Luis Brión. Deze admiraal (Curaçaoënaar ) heeft veel bijgedragen aan de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijd in de 19e eeuw. Van  Admiraal Pedro Luis Brión staat een standbeeld op het Brionplein.

Daarnaast vind je op het Brionplein diverse winkels, restaurants hotels enz. Aan de westzijde van het plein vind je onder andere de bisschoppelijke gebouwen en een koloniaal pand dat het politiebureau herbergt.

Dagelijks wordt het Brionplein opgefleurd met kraampjes waarin allerlei leuke en fleurige artikelen te koop worden aangeboden.  Ook het maken van muziek is iets wat je op het Brionplein regelmatig tegen komt.

De jaarwisseling op het Brionplein :

Sinds 4 jaar gaan wij met regelmaat naar Curaçao en dit jaar zouden wij met de jaarwisseling in Curaçao zijn. Omdat ik het erg belangrijk vind om de cultuur van de bevolking te leren kennen besloten wij om deze jaarwisseling te vieren op het Brionplein. Ik had namelijk gehoord  dat een groot deel van de bevolking naar dit plein gaat om samen de jaarwisseling te vieren. In het verleden (ik weet niet precies wanneer )woonde er namelijk een bisschop (monseigneur Luis Secco ) op het Brionplein die om 24.00 uur alle mensen de zegen gaf. Later is het huis waarin deze bisschop woonde afgebrand. Het huis is gerestaureerd maar de bisschop is verhuist.

c5be881ab47973c781c709d33b961c36_medium.

Maar de bevolking blijft de jaarwisseling op het Brionplein vieren en sinds 2002 organiseert Kas di Kultura op oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht allerlei activiteiten op het Brionplein.

Op deze manier blijft de traditionele zegening van monseigneur Luis Secco in stand. Tijdens deze activiteiten zijn er verschillende muzikale optredens (voor sommige betekent dit om het verdrijven van geesten).

De mensen komen samen met familieleden

naar het Brionplein en hebben dan tafels en stoelen bij en in een koeltas diverse dranken en gerechten. Op het Brionplein staan ook allerlei kraampjes waar je diverse lekkere dranken en gerechten kunt kopen.

Het is één groot feest ( het lijkt wel één familie ) en om twaalf uur ( na het aftellen van een klok op een groot scherm) volgt geweldig mooi vuurwerk en kan iedereen elkaar gelukkig nieuwjaar wensen.

Meestal liggen er tijdens de jaarwisseling ook cruiseschepen in de haven wat een extra sfeer geeft aan het geheel.

9da1b287bfbda8bb48c8ce0909edd393_medium.

Via onderstaande link kun je een beetje een indruk krijgen van de jaarwisseling op het Brionplein.

http://www.youtube.com/watch?v=BsQT7JTawHM

e1fcc0fe5a8e717cfd7c45bc2d81888c_medium.

Ik heb ontzettend genoten van deze jaarwisseling op het Brionplein. Ik voelde mij één met de bevolking van Curaçao en ik ben erg blij dat ik dit feest samen met deze mensen heb mogen vieren.

De foto’s die ik heb gemaakt zijn helaas wat donker uitgevallen maar ik wil ze wel plaatsen om een beetje de sfeer van dit feest weer te geven.

Via deze weg wil ik iedereen een gelukkig en gezond 2013 wensen - Aña Nobo.

8d0622ad931a81e92154a03d8df6cb35_medium.

RinaJansen Januari 2013.

 

116

0 Comments

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website