Basiliuskathedraal of Pokrovkathedraal Moskou, informatie en weetjes

In dit artikel lees je alle informatie over de Basiliuskathedraal of Pokrovkathedraalin, in Moskou, het bezoekadres, de openingstijden en alle weetjes over de Basiliuskathedraal zelf!

Tags/labels: RobsCityTrips, RobsRusland

Moskou, Rusland

Moskou is de aan de rivier de Moskva gelegen hoofdstad en met meer dan 10 miljoen inwoners ook verreweg de grootste stad, van Rusland. Moskou is gelegen n het westen van het land. Moskou is een heel oude stad met bewoning sinds het stenen tijdperk. Het huidige Moskou is een mondaine stad met prachtige historische gebouwen en kathedralen, bijzondere musea, moderne winkelcentra, exclusieve nachtclubs, casino’s en theaters. 

8da162a933992f99383e5018879dd019_medium.

Moskou is een stad van extremen van tientallen miljardairs en van vreselijke armoede, van brede straten met trieste Stalinistische betonnen Sovjetgebouwen en met uitbundige historische gebouwen. Een stad van eenvoudige horecagelegenheden, maar ook van clubs waar je 10.000 euro voor een tafel betaalt, voor een avond wel te verstaan. En dan is er nog de metro, een attractie op zich, omdat bijna elk station een uniek kunstwerk is. Deze mag je niet missen. Alle reden dus om deze stad een keer te bezoeken en je onder te dompelen in een andere wereld.

Sint Basiliuskathedraal of Pokrovkathedraal

Het meest gezichtsbepalende bouwwerk op het Rode Plein is de Pokrovkathedraal ofwel de Basiliuskathedraal. Gebouwd tussen 1555 en 1560, in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke, ter ere van de overwinning op de Tataren in de stad Kazan, is een van mooiste gebouwen in heel Rusland.

622519f6d60e1fc2439f669fd784d056MTEuanBn

Behalve dat de Sint Basiliuskathedraal een architectonisch meesterwerk is, staat het ook symbool voor het verschil in cultuur en architectuur dat er ten tijde van de bouw heerste tussen Rusland en Westelijk Europa. De Oosterse invloeden zijn duidelijk merkbaar.

c403c2815ae5a65d2a7507fb737b93abMi5qcGc=

Adres Basiliuskathedraal

Rode Plein 2
Moskou
Rusland

38035079d976f0d9ef748f664c35bcd6NC5qcGc=

Basiliuskathedraal bezichtigen

Als je in Moskou bent dam moet je dit gebouw beslist bezichtigen. Al hou je niet van kerken, dan nog kun je niet anders dan betoverd raken door de magie van dit bijzondere gebouw. Al van ver schitteren de bijna surreële kleuren en vormen je tegenmoet. De binnenkant met zijn doorgangen en kapellen lijken uit een sprookje te komen.

Openingstijden: 11:00 tot 17:00 uur, dinsdag gesloten.

Let op:
het klimaat in Moskou is vrij extreem met heel koude winters en soms warme zomers De beste periode om Moskou te bezoeken is tussen mei en augustus.

10 Weetjes over de Sint Basiliuskathedraal of Pokrovkathedraal

  1. De volledige naam van het kerkgebouw luidt Sobor Pokrova, tjsto na rvoe ofwel "Kathedraal van de voorbede van de Moeder Gods op de greppel".
  2. Oorspronkelijk was het gebouw wit met gouden koepels. In 1848 kreeg de kerk zijn huidige, uitbundige kleuren.
  3. Deze kathedraal met zijn uivormige torens, is het meest bekende gebouw van Rusland en het icoon van Moskou.
  4. De kerk overleefde twee grote brand, namelijk die van 1580 en die 1737.
  5. De kathedraal door de moskovieten vernoemd naar de heilige Basilius van Caesarea, die vroeger erg populair was in Moskou. De kerk staat bovendien bovenop zijn graf.
  6. Volgens de overlevering werden de ogen van de architect Postnik Yakovlev uitgestoken, om te voorkomen dat hij ooit nog een mooier gebouw zou ontwerpen.
  7. De kerkwijding vond plaats op 12 juli 1561.
  8. Niet alleen Napoleon, maar ook Jozef Stalin wilde de kathedraal vernietigen. Om zo meer ruimte te hebben voor zijn militaire parades. Uiteindelijk werd de kerk in 1929 veranderd in een museum.
  9. Volgens de overlevering zou Napoleon Bonaparte het gebouw in brand hebben laten steken, maar de regen bluste de brand.
  10. Op 12 juli 2012 vierden de Russen de 450ste verjaardag van de kathedraal.

Vind hier meer van Rob's Citytrips met must see attracties:

36

0 Comments

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Name *
Email *
Website